Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
EFSA potwierdza bezpieczeństwo neotamu i zwiększa ADI
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ponownie potwierdził, że neotam jest rygorystycznie oceniany i bezpieczny do stosowania w żywności i napojach. Eksperci naukowi EFSA ocenili całość dostępnych dowodów naukowych, w tym dane toksykologiczne, epidemiologiczne i dotyczące spożycia.

Neotam to słodzik 7000 do 13 000 razy słodszy od cukru, stosowany w żywności, napojach, gumach do żucia i lekach.


EFSA znacznie zwiększyła również dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) z 2 do 10 mg/kg masy ciała/dzień i potwierdziła, że ​​narażenie konsumentów pozostaje znacznie poniżej tego nowego limitu, bez zidentyfikowanych problemów bezpieczeństwa. 


Link do pełnej treści opinii: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2025.9480

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij